Τηλεφωνικές Παραγγελίες: +30 2314 054 080 | Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 17:00 | Διεύθυνση Email: info@maradelbooks.gr
FB_IMG_1596036520160

Τα βιβλιοπωλεία, για πολλούς από εμάς, είναι σημεία τα οποία περνάμε αρκετό χρόνο, όταν τα συναντήσουμε. Οι βιβλιόφιλοι χανόμαστε πολλές φορές μέσα στις μυρωδιές των βιβλίων, τα ξεφυλλίζουμε και τα σεβόμαστε σαν να είναι πολύτιμοι θησαυροί. Και για εμάς που αγαπάμε τα βιβλία είναι, διότι έχουν τη μαγική ικανότητα να μας ταξιδεύουν.

Όταν ένα βιβλίο είναι καλό χάνεσαι στις λέξεις του, αγαπάς τους πρωταγωνιστές του και, σε πολλές περιπτώσεις, θες να ζήσεις στα μέρη που πάτησαν, να βιώσεις ό,τι και αυτοί.

Σήμερα κάνουμε μία κουβέντα με τη Δέσποινα Σουρκούνη, ιδιοκτήτρια ενός από των πιο επιτυχημένων βιβλιοπωλείων στην Κύπρο. Το D.E.S. BOOKWORLD, είναι ότι λέει η λέξη: ένας κόσμος του βιβλίου. Ζεστό περιβάλλον, άμεση εξυπηρέτηση, κάτι που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει την ιδιοκτήτριά του, πάντα πρόθυμη να τον βοηθήσει και να του προτείνει το βιβλίο το οποίο θα θεωρήσει ότι θα του αρέσει. 

Πόσα χρόνια λειτουργεί το βιβλιοπωλείο σας και πώς δημιουργήθηκε;

Το βιβλιοπωλείο μας λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια. Η ιδέα ξεκίνησε αφού ανοίξαμε το πρώτο μας κατάστημα με Η/Υ, σκεφτήκαμε να επεκταθούμε και στο βιβλιοπωλείο λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τα βιβλία και της ανυπαρξίας ενός σωστού βιβλιοπωλείου στην περιοχή (όταν λέω σωστού, για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ βιβλιοπωλείου με βιβλία).

· Ποια είναι η σχέση σας με τα βιβλία; Η ύπαρξη του βιβλιοπωλείου σας επηρέασε αναφορικά με τα βιβλία ή τα αγαπούσατε εξαρχής;

Η σχέση μου με τα βιβλία… Μακροχρόνια σχέση πάθους και αγάπης! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με θυμάμαι να διαβάζω. Στο σχολείο όταν είχαμε εργασία με λογοτεχνικό, απλά χαμογελούσα. Λατρεύω τα βιβλία, λατρεύω να ταξιδεύω σε άλλους κόσμους. Οπότε η ύπαρξη του βιβλιοπωλείου, απλά ολοκλήρωσε αυτή τη σχέση .

· Λέγεται πως το ebook και γενικώς το ψηφιακό βιβλίο, σε λίγα χρόνια ίσως να αντικαταστήσει, σε μεγάλο βαθμό, το έντυπο. Θεωρείτε ότι αυτή η πεποίθηση είναι αληθινή; Θα μπορούσε ποτέ ν’ αντικατασταθεί το έντυπο βιβλίο;

Το έντυπο βιβλίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί! Πιστεύω ότι το e-book είναι ένα απαραίτητο υποκατάστατο που ποτέ δεν μπορεί να πάρει τη θέση του έντυπου βιβλίου.

· Κατά πόσο πιστεύετε ότι υπάρχει ανταγωνισμός στον χώρο του βιβλίου;

Ανταγωνισμός στον χώρο του βιβλίου υπάρχει όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους και θα το αφήσω εδώ… Προτιμώ τη ρομαντική ιδέα που είχα στο μυαλό μου πριν μπω επαγγελματικά στον χώρο.

· Τι θεωρείτε ότι κάνει το D.E.SBOOKWORLD να ξεχωρίζει;

Το D.E.S. BOOKWORLD πιστεύω ότι ξεχωρίζει γιατί είναι αυτό που περιγράφει ακριβώς: ο κόσμος του βιβλίου۰o δικός μου κόσμος, που πρωταγωνιστές είναι μόνο τα βιβλία και η αγάπη μου για αυτά. Σεβασμός προς τους συγγράφεις για την κατάθεση ψυχής τους, σεβασμός για τους εκδότες που εργάζονται με πάθος για να έρχονται τα βιβλία στον κόσμο. Αγάπη και σεβασμός μόνο.

· Κατά πόσο σας έχει επηρεάσει εσάς προσωπικά η κατάσταση η οποία επικρατεί λόγω Covid-19 και κατά πόσο έχει επηρεάσει τον επιχειρηματικό σας κλάδο;

Η κατάσταση με την πανδημία μας έχει επηρεάσει αρνητικά, αλλά και θετικά μπορώ να πω. Θετικά γιατί λόγω του εγκλεισμού, αρκετός κόσμος στράφηκε προς το βιβλίο, πολλοί βρήκαν τον χρόνο να διαβάσουν, ενώ πιο πριν δεν τον είχαν. Αρνητικά τώρα, είναι όλα τα «οικονομικής φύσεως»… Πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει μια μικρή επιχείρηση με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Αλλά όπως λέει και το τραγούδι: ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ και το παλεύω όσο μπορώ!

· Ποιο είναι το είδος βιβλίων που εσείς προσωπικά προτιμάτε;

Εγώ προσωπικά διαβάζω αστυνομική και φανταστική λογοτεχνία συνήθως, αλλά γενικότερα μπορώ να διαβάσω τα πάντα φτάνει να μου κρατάει το ενδιαφέρον. Θέλω δυνατά αναγνώσματα.

 

· Ποια κατηγορία βιβλίων θεωρείτε ότι έχει τη μεγαλύτερη κίνηση στην Κύπρο;

Από τη δική μου εμπειρία θεωρώ ότι το ερωτικό και κοινωνικό μυθιστόρημα κατέχει την πρωτιά!

· Κατά τη δική σας εκτίμηση σαν επιχειρηματίας, ποια κατηγορία βιβλίων θεωρείτε πως χρειάζεται περισσότερο ανάπτυξη σε Ελλάδα και Κύπρο;

Αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση, θεωρώ ότι θα χρειαζόμασταν περισσότερους εκπροσώπους στο ψυχολογικό θρίλερ και στη φανταστική λογοτεχνία.

· Τα πέντε αγαπημένα σας βιβλία;

Αγαπώ Harry Potter, Mortal Instruments, Acotar, Μια Αναπνοή και πολλά άλλα… Δεν μπορώ να καταλήξω σε 5 μόνο, μιας και έχω πολλά να διαβάσω ακόμα.

· Πιστεύετε ότι ο χώρος του βιβλίου σε Ελλάδα και Κύπρο πρέπει να ανανεώνεται τακτικά; Ποια η γνώμη σας για τους νέους συγγραφείς; Εσείς προτιμάτε νέους δημιουργούς; Οι αναγνώστες σας προτιμούν τους γνωστούς συγγραφείς ως σιγουριά ή όχι;

Εγώ προσωπικά αγαπώ να διαβάζω νέους συγγραφείς και στο βιβλιοπωλείο μου πρωταγωνιστούν βιβλία νέων ανθρώπων στον χώρο. Ανακάλυψα πολλά διαμάντια! Οι πελάτες μου με εμπιστεύονται γιατί ξέρουν ότι πάντα τους προτείνω αυτό που χρειάζονται. Εννοείται ότι και οι πιο γνωστοί Έλληνες συγγραφείς έχουν πολλά να δώσουν, αλλά πρέπει να ανανεώνεται ο χώρος με φρέσκιες ιδέες και οπτικές .

· Ποια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή του να εργάζεται κάποιος σε βιβλιοπωλείο;

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή… Εκτός από την υπέροχη μυρωδιά των βιβλίων, εκτός από τη μαγεία που νιώθεις βρισκόμενος ανάμεσα σε βιβλία, για μένα είναι πολύ σημαντικό όταν βλέπω την ικανοποίηση στα μάτια των πελατών μου, επειδή τους βρήκα αυτό που τους ταιριάζει. Η χαρά στα μάτια νέων δημιουργών όταν βλέπουν το έργο τους στο βιβλιοπωλείο και η δική μου χαρά επειδή γνώρισα και γνωρίζω υπέροχους ανθρώπους στον χώρο αυτό.

 

· Τι θα θέλατε να αλλάξει στον χώρο του βιβλίου;

Θα ήθελα να αλλάξει λίγο το κατεστημένο, δηλαδή να δίνονται παραπάνω ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς. Πολλοί εκδότες δεν τολμούν να εκδώσουν το έργο νέων συγγραφέων και αυτό με λυπεί αφάνταστα. Ακόμα και πολλά από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία δεν βάζουν στα ράφια τους βιβλία νέων δημιουργών.

· Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια; Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να περάσουμε την καταιγίδα της πανδημίας, αλλά μετά από αυτό θέλω να δημιουργήσω έναν χώρο στην περιοχή όπου ζω, που θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και λέσχες ανάγνωσης. Σε προσωπικό επίπεδο με την πρώτη ευκαιρία θα έρθω Ελλάδα να γνωρίσω από κοντά όλους τους αγαπημένους μου συνεργάτες και δημιουργούς!

Σας ευχαριστώ για την ωραία κουβέντα !


Για την Κύπρο, όλα τα βιβλία μας βρίσκονται στο κατάστημα D.E.S. BOOKWORLD, και μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω τηλέφωνο για άμεσες παραγγελίες (για ολόκληρη την Κύπρο). Ειδάλλως, μπορείτε να το επισκεφθείτε κάνοντας μία βόλτα στο Παραλίμνι, Αγίου Δημητρίου, 146.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του βιβλιοπωλείου στο Facebook πατώντας τον σύνδεσμο:  D.E.S. BOOKWORLD 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Tumblr
Telegram
Reddit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *